İstisna Şartları
Gelir Vergisi Kanunu'nun 23/14. maddesi uyarınca, aşağıdaki şartların tamamının sağlanması durumunda, elde edilen ücret gelirleri vergiden istisna olacaktır:
-
Ücretli olarak çalışılması: Çalışanın, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak hizmet sunması gerekmektedir.
-
Ücretlerin döviz olarak ödenmesi: İşveren tarafından yapılan ödemelerin döviz cinsinden gerçekleştirilmesi zorunludur.
-
İşverenin dar mükellef olması: İşverenin kanuni ve iş merkezinin Türkiye'de bulunmaması ve Türkiye'de kazanç elde edecek herhangi bir faaliyette bulunmaması gerekmektedir.
-
Ödemelerin yurt dışı kazançlardan karşılanması: İşverenin yaptığı ödemelerin, yurt dışında elde ettiği kazançlardan karşılanması şarttır.
-
Türkiye'de gider kaydı yapılmaması: İşverenin yaptığı ödemeler için Türkiye'deki muhasebe kayıtlarında gider kaydı yapılmamalıdır.
Bu şartların sağlanması durumunda, elde edilen ücret gelirleri gelir vergisinden istisna edilecektir.
Ücret Gelirindeki Stopajın Durumu
Türkiye'de işverenler, yaptıkları ücret ödemeleri üzerinden stopaj kesintisi yapmakla yükümlüdür. Ancak, Türkiye'de işyeri ve faaliyeti olmayan dar mükellef işverenler için vergi mükellefiyeti bulunmadığından, stopaj yoluyla vergilendirme söz konusu olmayacaktır.
Ayrıca, yurt dışından sağlanan bu tür ücret gelirleri için Türkiye'de SGK primi ödenmeyeceğinden, Türkiye'deki emeklilik primlerinizin ödenmemiş olacağını da göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Kanuni Dayanak
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 23. maddesinin 14. bendinde, kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan dar mükellefiyete tabi işverenlerin yanında çalışan hizmet erbabına, işverenin Türkiye dışında elde ettiği kazançları üzerinden döviz olarak ödediği ücretlerin gelir vergisinden istisna edileceği hüküm altına alınmıştır.
Ayrıca, 09.02.1986 tarih ve 19014 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 147 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin "Kanuni ve İş Merkezi Türkiye'de Olmayan Dar Mükellefiyete Tabi İşverenlerce Hizmet Erbabına Döviz Olarak Ödenen Ücretler" başlıklı 1-c bölümü de bu istisnanın uygulanmasına ilişkin detayları içermektedir.
Daha fazla bilgi için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ilgili özelgelerine başvurabilirsiniz:
- Yurt dışından döviz olarak elde edilen ücretin gelir vergisi istisnası
- Yabancı kurumdan elde edilen ücret gelirinin beyanı hk
Ücret Tanımı
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir." şeklinde tanımlanmıştır.